Pensia medie a românilor a scăzut în mod real cu aproape 6% în al doilea trimestru al anului. Peste 1,15 milioane de români primesc 1.000 de lei pe lună

Pensia medie a românilor a scăzut în mod real cu aproape 6% în al doilea trimestru al anului. Peste 1,15 milioane de români primesc 1.000 de lei pe lună
Putere de cumpărare în România, de aproape 3 ori sub media europeană/ Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 13/09/2022, 16:22
Actualizat: 13/09/2022, 16:24

Chiar dacă, nominal, pensia medie a crescut în România în al doilea trimestru al anului, față de precedentul, scumpirile recente au dus la scăderea valorii reale a banilor primiți de seniorii ieșiți din câmpul muncii.

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,9% în trimestrul II din 2022, potrivit celor mai recente date agregate de Institutul Național de Statistică (INS), date publicității marți.

Creșterea pensiei, mai mică decât rata inflației

În trimestrul II 2022, pensia medie lunară – determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii – a fost de 1.851 de lei, în creṣtere cu 0,3% faṭă de trimestrul precedent.

În această statistică au fost luate în calcul sumele plătite pensionarilor de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Ministerul Apărării Naționale (MapN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul Român de Informații (SRI), Ministerul Culturii și Casa de Asigurări a Avocaților.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost, în trimestrul II, de 1.774 lei, cu 0,1% mai mult ca în trimestrul anterior, respectiv aproape jumătate dintr-un salariu în mână. Mai concret, raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câștigul salarial mediu net a fost de 51,8% (comparativ cu 54,4% în trimestrul precedent).

Per total, numărul mediu de pensionari a fost de peste 5 milioane (5.003.000), în scădere cu 21.000 faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,6 milioane (4.604.000, în scădere cu 13.000 de persoane faṭă de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul II al anului precedent numărul mediu de pensionari a scăzut cu 82.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 53.000 de persoane.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 11,4%, respectiv cu 10,8%, potrivit INS.

Astfel, creșterea e mai mică decât rata anuală a inflaţiei, care a ajuns ,în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit INS.

În trimestrul II din 2022, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,0% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Care este raportul dintre pensionari și salariați

Potrivit specialiștilor INS, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor a fost de 8 la 10.

Totuși, acest raport nu este identic în țarp, ci prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Bucureṣti ṣi judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 945 de lei, cea mai mare pensie fiind în Hunedoara:

  • 1.409 lei în judeţul Botoṣani
  • 1.419 lei în judeṭul Giurgiu
  • 1.427 lei în judeṭul Vrancea
  • 2.085 lei în judeṭul Braṣov
  • 2.249 lei în Bucureşti
  • 2.354 lei în judeṭul Hunedoara

În ceea ce privește beneficiarii pensiei minime garantate în plată – prevăzută de OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială, de 1.000 de lei), numărul lor total în trimestrul II 2022 a fost de 1.156.500 de persoane – în scădere de la 1.165.200  în trimestrul I din 2022 – din care:

– 1023,6 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,2% din totalul pensionarilor din această categorie;

– 126,4 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,3% din totalul acestora;

– 6,5 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 3,3% din totalul acestei categorii

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...